”Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv.”
– Tomas Tranströmer
Begreppet ”inre omställning” pekar på att det både finns yttre och inre delar av omställningen till ett hållbart samhälle. De yttre delarna är den synliga och konkreta omställningen. Solcellerna, lådcyklarna, permakulturodlingarna, samägandet, de cirkulära flödena och mycket mycket mer. Men för att den praktiska yttre omställningen ska bli tillräckligt genomgripande och innebära tillräckligt stora och snabba förändringar så behöver vi också titta mer på vad som sker inom oss. Inre omställning kan beskrivas som de mer psykologiska, känslomässiga och existentiella perspektiven på samhällsomställningen vi befinner oss i. Begreppet inre omställning kommer från omställningsrörelsens första ”transition town” i Totnes i England där tankar och metoder kring ”inner transition” började utvecklas omkring 2006-2007.
Omställaren Hillevi Helmfrid har i figuren ovan utgått från Ken Wilbers fyra kvadranter för att ge exempel på yttre respektive inre omställning både för oss som individer och som kollektiv. Där ser vi att det som finns på den högra halvan av cirkeln är den konkreta omställningen som vi kan se, och som vi oftast fokuserar på. Till vänster finns sådant som inte går att se med blotta ögat, men som till stor del påverkar den högra halvan av figuren.
”The ecological crises – like all our crises – is a spiritual crises. By that I mean it goes all the way to the bottom, encompassing all aspects of humanity. […] Like the crises, the transition we face goes all the way to the bottom. Internally, it is nothing less than a transformation in the experience of being alive. Externally, it is nothing less than a transformation of humanity’s role on planet Earth.”
– Charles Eisenstein
Vi kommer inte klara omställningen bara med hjälp av grönare teknologi. Elbilar och vindkraftverk är viktiga delar men kommer inte att ta oss hela vägen. I grunden beror de utmaningar vi står inför inte bara på vilken teknik vi använder utan framför allt på oss själva och vilka värden vi sätter före andra. Det till vänster i figuren ovan har stor påverkan. ”Vi kan inte lösa de problem vi står inför med samma tänkande som skapade dem” lär Albert Einstein ha sagt. Att skrapa lite mer på ytan är nödvändigt.
Inre omställning är på många sätt en förutsättning för yttre omställning. Men den belyser också vad som händer inom oss i och med den yttre omställningen. Hur får den här nödvändiga omställningen oss att känna och reagera? Får vi upp motstånd och försvarsmekanismer, eller blir vi inspirerade och känner engagemang?
I texterna på den här webbplatsen skriver jag mer om vissa av begreppen som nämns i den vänstra delen av figuren, som vad som är det underliggande behovet, kraften i att låta hela oss vara med (om känslor), en urväxt berättelser (om världsbild och samhället outtalade normer) och en text om att vi också är natur (om natursyn).
Hilary Prentice från Transtion Town Totnes i England menar att de inre perspektiven av omställningsarbetet kan sägas hämta näring från framför allt tre traditioner. Den första är urfolkens kunskap och obrutna tradition av en stark relation till naturen. Den andra är österländsk filosofi och utövande av meditation och yoga och andra närvarofokuserade praktiker. Och den tredje är västerländsk psykologi och psykoterapi som lär oss mer om hur våra mönster, försvar och trauman formar oss som människor. Här berättar Sophy Banks, också från Transition Town Totnes, om inre omställning (3 min):
>> Charles Eisenstein i Sånger från jorden: ”Stå på barrikaderna eller blicka inåt”